flash intro

19 April, 2024, 7:33 pm

 
Menu
Home
News
Members
Warpage
Interne site (for members)

Dimension X

www.dimensionx.be :: Clan Dimension X :: fragging since 1997 :: Belgian members only :: #dx (irc.quakenet.org)

(#dx random quote) <dx-sh> ocharme die enemies tijdens de server search, dat die daarna nog willen spelen... <dx-sh> die zijn mentaal al verloren voor omega "ready" heeft gedaan

how to build a rule pc

De afgelopen dagen ben ik bezig geweest mij een nieuw PC-ke ineen aan 't steken, met als doel: niet te duur, wel rap en vooral ook: stil!

En ja het is te combineren. We zullen eens beginnen met de shopping list:

MSI NX6800GS-TD256E 256MB DDR3 PCI-EXPRESS 265,00 EUR
LOGITECH G5 GAMING MOUSE 64,00 EUR
AMD ATHLON64 939 3200+ VENICE BOXED SOCKET 939 163,00 EUR
ZALMAN VF700-CU ACTIEVE VGA COOLER 28,00 EUR
CORSAIR TWINX 1024MB PC3200(2X512MB) 133,00 EUR
ASUS A8N-E 93,00 EUR
ANTEC SONATA II 450W BLACK 118,00 EUR

In totaal dus, muis niet meegerekend een flinke 800,00 EUR. Niet weinig maar er zijn bijna geen onderdelen waarop we kunnen besparen. Een videokaart met 128 MB gaat niet lang mee en ik draai voor mijn opleiding bepaalde programma's ...Eclipse+Together... waar je minstens 1 GB RAM voor nodig hebt.

Wat kan er nog gerecupereerd worden uit de vorige PC:

2x S-ATA Seagate 7200.8 HD 200 GB
1x IDE Seagate 7200.7 HD 200 GB
1x NEC DVD+-RW

Niet veel dus. Eerst dacht ik nog de case te kunnen hergebruiken maar mijn oude voeding (300 Watt, ni veel) is maar 20 pins en tegenwoordig is dat met 24 connectorpinnekes op uw moederbord. Dan maar een volledig nieuwe case, kan ik mijn oude PC misschien nog verkopen.

De opbrengst van een gezellig ritje naar de bank en daarna naar Tones.be:





Vooral de doos van de Geforce 6800 GS springt in het oog, volgens de winkel zijn zij de eersten in België die de kaart leveren. Deze zal het komende half jaar DE mid-budget kaart van nVidia worden. Performance is gelijkaardig aan de duurdere 6800 GT.



Eerst de harde schijven uit mijn oude PC halen. Helaas pindakaas stonden de S-ATA schijven in RAID 0. Dus heb ik eerst zo'n 400 GB moeten kopiëren op andere schijven bij mij in huis. Dat alleen heeft al twee avonden geduurd (tja, 1 GB/minuut is zowat het maximum blijkbaar over een netwerk). Geen RAID meer voor mij, te afhankelijk van de hardware en nauwelijks merkbare snelheidswinst...



Het ASUS A8N-E moederbord. Een van de goedkoopste met de nVidia nForce4-Ultra chipset en bovendien staat ASUS erom bekend niet te besparen op extra accessoires en features. Enige dat dit moederbord ontbreekt is de mogelijkheid om SLI te doen met de videokaart. Maar ja, een 2de videokaart steken als je een stille, zuinige PC wil dat is natuurlijk not done. Bovendien neemt de Zalman cooler het 2de PCI-X slot in.



En eerst het Corsair RAM geheugen erin stoppen. Ziet er mooi uit met die zwarte heatsinks. Elk in een apart channel zodat we kunnen profiteren van dual-channel snelheid.




Appels van de Aldi zitten in een gelijkaardige verpakking maar hier gaat het wel degelijk om een AMD processor. De Athlon x64 3200+ met Venice core is zowat de zuinigste processor die er bestaat voor desktops. Verbruikt een stuk minder dan gelijk welke Athlon of Pentium IV van de afgelopen jaren en is bovendien ook een heel goede overklokker (moest het nodig zijn). Als je een 3500+ koopt krijg je eigenlijk dezelfde processor maar met een andere multiplier setting en ander nummerke erop geprint. Indien je kwaliteits geheugen hebt kan je de 3200+ zonder veel problemen op 4000+ draaien. Nog ff gedacht van een dual core te nemen (3800+ X2 = 2x 3200+ cores) maar dan heb je natuurlijk dubbel energieverbruik en de prijs is ook ongeveer dubbel terwijl Quake 4 bvb nog niet zoveel voordeel haalt uit een 2de core. Misschien krijg ik hier ooit wel spijt van maar ja... Wel gek dat AMD geen coolpasta bij levert. Gelukkig had ik nog een Artic tube liggen dus geen prob...



De standaard cooler van AMD is niet echt luid maar ook niet superstil, standaard draait ze op 3000 rpm. Ze komt boven de casefans uit. Een handige oplossing daarvoor heb ik gevonden met de ASUS Q-FAN control (2 nForce versies later werkt dat dan blijkbaar wel) die de fan speed van de CPU fan aanpast naargelang de temperatuur. Aangezien de 3200+ kei zuinig is dus in de praktijk op het minimum (958 rpm as we speak), behalve misschien tijdens Quake maar ja. In gewone Windows is ze nu quasi onhoorbaar.

Tijd om alles in de case te stoppen:






Mooie case van Antec, maar die plastieken fan ducts hingen wel in de weg. Normaal gezien om de buitenlucht rechtstreeks naar de processor te leiden maar ja ik heb gene P4 dus dat maakt niet uit, weg ermee. De voeding is het beste uit de case: de SmartPower reeks van ANTEC zijn een van de beste voedingen op dit moment verkrijgbaar. Ze bevatten 2 fans die echt bijna onhoorbaar zijn (behalve als 't warm wordt maybe) en verbruiken blijkbaar 25% minder dan "standaard" power supplies. Connectoren genoeg, en allemaal mooi zwart, echt sjieke voeding en met 450 Watt kom ik zeker toe en zal alles stabiel draaien.




Nu de videokaart: onze GF6800 GS. Lange tijd dat ik nog zo'n "zware" kaart gezien heb, bijna één en al heatsink. Ze moest ook geen 5cm langer zijn of ze kon niet in de case. Maar goed, tijd om te proefdraaien:




Alles marcheert blijkbaar, goed zo.





Nu de drives inbouwen om Windows te installeren. Alles werkt tegenwoordig met drive-bays. Handig in principe maar in de praktijk wilt dat enkel zeggen dat je alles UIT de case kan vastvijzen ipv erin. Klein voordeel dus maar.



En dat is nu de Logitech G5 Gaming mouse. Laser technologie tot 2000 dpi en extra gewichtjes (1,7g en 4,5g) om uw grip op de muis perfect af te stellen. Om eerlijk te zijn een beetje overkill volgens mij die gewichtjes, dus ik heb ze er maar uitgelaten. Kan zijn dat ik er binnenkort anders over denk.

De standaard VGA cooler van MSI maakt ontzettend veel lawaai, het afgrijselijke geluid is kamers ver te horen en is nog het best vergelijkbaar met een stofzuiger die constant draait. Weg ermee...






Redelijk veel schroeven, al chance dak foto's pak want als ik ooit voor garantie terug moet dan moet ik uiteraard eerst de standaard cooler er weer opvijzelen. Zo paar foto's als geheugensteuntje zal nog van pas komen dan.





Besparen op coolpasta doen ze niet bij MSI. Alle chips moeten grondig schoongemaakt worden met WC-papier, want 2 merken coolpasta mengen dat kan natuurlijk niet goed zijn. Gek is dat de nVidia chip de code GF-6800-GTS-G3-B1 blijkt te hebben. Zou nVidia deze nieuwe NV42 chip eerst hebben willen omdopen in Geforce 6800 GTS? Het lijkt er in elk geval op... logisch dat ze dat niet gedaan hebben want GTS klinkt duurder dan GS, de GT versie zou dan helemaal niet meer verkocht worden.

Nu de Zalman heatsinks erop vijzelen.







Ziezo... weer netjes in de case en het is niet alleen heel veel stiller (zeker niet luider als de andere coolers in de case), het ziet er ook een stuk beter uit. Qua temperatuur blijft het gelijk. Met de MSI cooler is de GPU idle op 35 graden, bij stress op 45, en met Zalman ook. Hoeveel rpm de cooler draait heb ik nog niet gevonden, rond de 1500 rpm schat ik.



Welk nichtespelleke vond ik daar nog in de doos van MSI? Als dat nu eens Quake 4 was he dat ze daarbij gaven, dan bracht me dat nog iets op.



De PC corner op mijn bureau. Vanuit deze hoek wordt de vlag verdedigd tijdens onze matchen. Watch out, enemy attackers!




Met alle zuinigheid, stille hard disks en stille coolers is hij al niet luid, maar om het HELEMAAL stil te maken passen we een truk van de foor toe: PC de kast in, enkel een paar kabels die eruit komen. Geen probleem nu om in dezelfde kamer te slapen als mijn PC nog opstaat. Het getik van mijn muurklok of het ambient geluid dat van buiten komt maakt nog meer lawaai.

Tijd voor de BENCHMARKS !!!

Quake 3, willekeurige timedemo van 20 minuten in WCP9: 337,3 fps.

Quake 4, auto-detect: 800x600/HIGH, timedemo eend:



Netjes in de 90 dus... ter vergelijking:
- Centrino 1,8 GHz + x700 LOW/640x480: circa 75 fps
- Centrino 2,0 GHz + x300 LOW/640x480: circa 46 fps
- Athlon XP 2000+ + Geforce 6600 GT LOW/640x480: circa 44 fps
- Athlon XP 2000+ + Geforce4MX200 LOW/640x480: circa 17 fps

Als je zelf de test doet, doe die timedemo dan 2 keer na elkaar, de eerste keer moet hij een paar textures inladen waardoor er tijd verloren gaat.

Ik kon er niet genoeg van krijgen, dat benchmarken, dus ook maar 3DMark01, 3DMark03 EN 3DMark05 op losgelaten:





Geen slechte scores!

Nog even iets over Cool 'n Quiet: tijdens gewone Windows taken draait mijn processor maar op de helft van zijn gewone snelheid. Lekker.



Alee, ik kan weer ff voor met mijn PCke. Hopelijk zal de rest van DX ook snel upgraden zodat we voltallig Q4 kunnen spelen binnenkort. Misschien dees jaar nog een minilan anders begin volgend jaar.

Ge weet nu hoe het moet he... ;)



#4  by Henri   (212.159.240.17)Tuesday, 10 Aug 2010 13:01 CEST

Jammer, dat je zulk een mooie configuratie in de kast opsluit

#3  by shogun   Wednesday, 3 May 2006 19:50 CEST

Uw ventilatoren al zeker :)

#2  by Euthie   (192.168.1.10)Wednesday, 3 May 2006 13:41 CEST

ik dachtg da mijn SLI-peeceeke net iets beter draaide :)

#1  by just a stranger upon us   (248-157.240.81.adsl.skynet.be)Monday, 19 Dec 2005 16:48 CET

owkay

anti-bot password = qnCdM

Name:
Comment:
Anti-bot password:

  • bold : [b]some text[/b]
  • italic : [i]some text[/i]
  • links : [link=http://www.fom.be]link to FoM[/link]
  • url : [url]http://www.fom.be[/url]
  • color : [color=yellow]some text[/color]
  • quote : [quote]some text[/quote]
  • image : [img]http://www.dimensionx.be/img.jpg[/img]
  • smileys : :) :( :d :o ;) :p 8)



Site design © by Shogun, 1997 - 2003.
No part of this site may be used without the express written permission of the author.
Dimension X is proud to be a Belgian clan!

Nedstat Info         nedstat





 
Random Image
random image
 
Latest QL wars
   DX vs KoW uk  10-8
   DX vs iTrL pl  4-12
   DX vs -FFA- eu  5-6
   DX vs HSC pl  4-9
   DX vs [nsi] eu  6-2
   DX vs z1s uk  1-9
   DX vs s1lly eu  4-9
   DX vs IBM se  5-15
 
Latest Q3 wars
   DX vs grex ru  12-3
   DX vs -?- eu  8-0
   DX vs ddly lt  21-0
   DX vs CZE cz  31-1
   DX vs CZE cz  3-6
   DX vs ddly lt  11-2
   DX vs 303 pl  4-11
   DX vs ddly lt  8-1
 
Latest Q4 wars
   DX vs ++ si  2-28
   DX vs wc se  0-82
   DX vs IQ4 uk  5-14
   DX vs M fr  8-33
   DX vs BIG se  2-27
   DX vs TQA no  17-18
   DX vs Team-4 uk  1-51
   DX vs LGX at  28-5
 
Scheduled wars

QL Team




Q3 Team

1
3
4
5
20
34
43


Q4 Team

1
4
5
20
34

 
Credits to

Frag-o-matic
Clanbase
Jolt

 
 

Processing time : 47.63 ms